Vad är Lycka?

Idag har vi bland annat pratat om lycka på lektionen. Vad är det att vara lyckad? Vad är egentligen lycka? Är det att ha allt? Se bra ut? Göra karriär.. eller är det att DELA? Dela gemenskap, upplevelser, känslor, insikter, åsikter, måltider.. skratt och gråt. Och ibland kanske tom dela med sig av sina ägodelar till de som behöver..


Hittade ett inlägg av Bengt Brülde som forskat på lycka. Nedan ett utklipp från hans text (min markering):

Egentligen vet vi det redan: Lyckan finns bara här och nu, i goda nära relationer, i själva strävan mot meningsfulla mål, inte i ett avlägset ”sedan”. Ändå fortsätter vi att jaga med splittrad och fjärrskådande blick. Men det går att lära sig bli nöjd med det som är, menar filosofen Bengt Brülde som forskar om lycka.

Att leva i nuet är en svår konst. Många av oss lever med tankarna på hur det ska bli sedan, då vi ska börja leva på riktigt. När vi har skaffat den där drömlägenheten i innerstan, köpt en platt tv-skärm och träffat en riktigt snygg partner. Då kan allt börja, då först kommer vi att bli lyckliga.
- När vi tänker på hur bra vårt liv ska bli sedan, så finns det inget smolk i bägaren. Vi tänker inte på att den nya lägenheten vi vill ha behöver städas. Eller att det kan regna och vara myggigt på den dyra semesterresan.
Vi har en idealiserad bild av "sedan", säger Bengt Brülde.
Han är doktor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet och forskar bland annat om vilka strategier som fungerar för att vi ska må bättre och vara lyckligare.
- I lyckoforskningen kan man se vilka faktorer som rent statistiskt gör folk lyckliga. Det finns ingenting som tyder på att materiella ting skulle göra oss påtagligt lyckligare. Även pengar är ganska oviktigt för lyckan.

Visst kan man känna ett lyckorus när man fått löneförhöjning eller köpt en ny fin lägenhet. Till en början. Men ganska snart är lyckan nere på samma nivå som innan, säger han. Det finns något som kallas för habitueringseffekten - att man vänjer sig vid det man har.
- När vi tänker över hur vi vill leva vårt liv är det viktigt att ta hänsyn till habitueringseffekten. Annars kan man hamna fel. Det är också det starkaste argumentet för att inte satsa för mycket på det materiella.
Lyckoforskningen visar i stället att det är kärleken till en partner eller nära vänskapsrelationer som har störst positiva effekter på lyckan. Och att man i stort sett alltid mår bättre av att göra saker tillsammans med andra än på egen hand. Men i vårt samhälle finns det en klyfta mellan vad som faktiskt bringar lycka och vad vi föreställer oss ger lycka.
- Det finns en perfektionism som målar upp en bild av vad lycka är. De bilderna är svåra att göra sig kvitt. Mycket kommer från reklamens värld. Där är alla vackra, har platta magar och lever i perfekta hem. Vi får för oss att vi behöver allt det där för att duga.
Vi försöker fixa världen runt omkring oss - bostaden, prylarna, kroppen eller arbetet - så att den passar vår bild av lycka. Men perfektionismen är ett hinder som ger falska föreställningar om att vi skulle bli mer lyckliga om vi lyckas hitta det perfekta, säger han.
- Traditionella vishetsläror lär ut att det gäller att lära sig att gilla läget och sig själv. I stället för att försöka ändra på världen ska man ändra sin inställning till världen.

Inom lyckoforskning finns det en undersökningsmetod där försökspersonerna har en liten dator med sig överallt. Då och då plingar den till och då ska man skriva in vad man gör, med vem och hur man mår.
- Vi borde alla ha ett litet pling i huvudet och göra oss medvetna om hur vi mår i olika situationer. Det är viktigt att lära sig att bli varse vad man mår bra av och vad man inte mår bra av. Vi kanske kommer fram till att vi mår bättre på arbetet än hemma, eller att vi inte trivs så bra med vissa människor eller aktiviteter.
- Det tog mig flera år att komma fram till att jag inte tycker så mycket om att leva partyliv, därför att bilden av att det ska vara kul var så stark.
Bengt Brülde nämner en annan stark bild av lycka i vårt samhälle - utlandssemestern.
- Det finns en föreställning om att det är väldigt skönt att sitta på ett varmt ställe och göra ingenting. De här bilderna av lyckan är spridda av turistindustrin. Att vara passiv och lata sig är åtråvärt, vi jobbar hårt för det målet, men få uppskattar det när vi väl nått det.


Läs vidare här: SVD 

Han har en hel del intressant poänger ! :) Jag är inte helt säker på att jag håller med om att vägen är viktigare än målet. Jag tror att det uppnådda målet också är något vi kan glädjas åt! Men visst.. ibland blir det inte som man tänkt det. Och ibland är glädjen över att ha nått fram blandad med att "nu är det över."

 och så.. min nya frisyr :)

Postat av: Anna
2011-04-20 / 17:47:33

Snygg frisyr! Fin bild!


Postat av: erica
2011-04-21 / 15:09:02

Intressant!!



Frisyren passar dig mkt bra!

Lite tuffare???


Postat av: äktenskapstyckaren
URL: http://aktenskapstycke.blogspot.com 2011-04-24 / 03:59:10

Du har alltid varit så fantastiskt klok. Glad att jag hittade till din blogg. När återvänder du till Piteå igen? saknar dig.



/Marita



Ps: snygg frisyr.


Postat av: Tess
2011-04-25 / 08:34:15

Men alltså: Tack!!! Glad att ni gillar min frisyr :) Tog ett tag att vänja sig.. vet inte om jag gjort det än :)



Marita: Kommer hem till sommaren och jobbar! Ska bli roligt. Har sen länge skrivit i min almanacka att jag ska ringa dig då, så vi kan ta en fika!! :)


Postat av: Jessica
2011-04-25 / 19:44:07

Men hello snygging!! Vad fin du blev!!! Längtar till du kommer hem...hoppas vi hinner ses endel i sommar! Jag kommer att bli sjukskriven fom 11 maj och typ 5 veckor fram över...måste tyvärr under kniven igen... När blir det du kommer upp???

Ha det gott hälsa Marika och stefan så mycket!!

KRAM Jessica


Postat av: Kinesiskt ordspråk
2011-04-26 / 13:42:35

Om du vill vara lycklig en timme,

ta en tupplur.

Om du vill vara lycklig en dag,

åk och fi(s)ka.

Om du vill vara lycklig ett år,

ärv en förmögenhet.

Om du vill vara lycklig en livstid,

hjälp någon annan.


Postat av: Tess
2011-04-26 / 16:58:53

Men usch, kniven igen Jessica?! :S

Kommer i början av juni!!! :) Absolut ska vi ses!!! kram


Postat av: Martina Brithell
2011-04-27 / 21:17:17

Fina Therese! Du har så visa och kloka inlägg, saknar dig!


Postat av: Tess
2011-04-28 / 20:39:56

Hej Martina! Long time no see.. Kan du inte komma å hälsa på nu då det är lite närmare?! kram


Kommentera här!
Namn:


E-Post: (Publiceras Ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Komma ihåg dig?