En riktigt god sommartårta!

 

Amandas sommartårta

 

Botten

110 gram smör

2 ¼ dl socker

1 msk sirap

2 ägg

1 ½ dl vetemjöl

1 dl kakao

1 ½ tsk vaniljsocker

½ tsk salt

 

Moussen

6 gelatinblad

1 ¼ dl socker

2 tsk vaniljsocker

2 äggulor

250g mascarponeost

4 dl vispgrädde

½ dl koncentrerad tropisk juice

 

Gelétopping

2 dl koncentrerad hallonsaft (alt annan röd saft)

3 gelatinblad

 

Så gör du botten:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap fluffigt. Rör sedan ned äggen ett i taget. Blanda sedan mjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en ny bunke.

2. Rör ned mjölblandningen i smeten. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, 25cm i diameter.

3. Häll chokladsmeten i formen och grädda den i mitten av ugnen i 20min. Låt svalna

 

Så gör du moussen:

1. Lägg 6 gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter. Vispa grädden. Ta en ny bunke och vispa äggulor, socker och vaniljsocker. Vispa därefter ned mascarponeosten i äggsmeten.

2. Värm juicen på svag värme. Ta upp de blötlagda gelatinbladen och krama ur vätskan. Smält dem ett i taget i juicen samtidigt som du rör försiktigt. Vispa ned juicen med gelatinbladen i äggsmeten.

3. Häll ned den vispade grädden, rör försiktigt ihop. Häll över moussen på den nu kalla chokladbottnen och försök göra ytan så jämn som möjligt genom att försiktigt skaka på formen. Låt stelna i kylen.

 

Så gör du toppingen:

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5minuter. Värm ½ dl av hallonsaften på svag värme. Ta upp de blötlagda gelatinbladen och krama ur vätskan. Smält dem ett i taget i saften samtidigt som du rör försiktigt och häll sedan i resten av hallonsaften och rör om.

2. Låt gelén svalna en aning innan du skedar den över moussen på den kalla tårtan. Det tar ca 20 minuter innan gelén kan hällas på. Ställ tårtan i kylen och låt den stelna i minst 4timmar innan den kan avnjutas. Dekorera gärna med en ätlig blomma eller något annat somrigt.

 

Mina tips:

Börja i god tid! Det tar tid för allt att svalna.

Botten ska vara fuktig men inte lös. Den kan ta lite längre att grädda beroende på ugn.

Välj gärna lite syrliga bär till toppingen. De utgör en god kontrast till den söta tårtan!

Postat av: Anonym
2012-08-21 / 17:05:44

ja men hallå fyller du idag? undrar en halvsyster


Postat av: Tess
URL: http://vidkoksbordet.blogg.se/ 2012-08-25 / 01:12:59

Det stämmer. Jag fyllde inte år då. Jag fyller den 24e. Mamma gjorde tårtan innan jag åkte.. :)


Kommentera här!
Namn:


E-Post: (Publiceras Ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Komma ihåg dig?