Morotsbullar




Morotsbröd
  • 50 g (1 pkt) jäst för matbröd

  • 50 g smör

  • 5 dl vatten

  • 1,5 tsk salt

  • 1 dl vetekli

  • 1 dl solrosfrön

  • 0,5 dl linfrö

  • 4 dl rivna morötter

  • 3 dl grahamsmjöl

  • 6-8 dl vetemjöl special

    Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader.
    Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.

    Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare.
    Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl.

    Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.
    Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.

    Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och
    så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg.
    Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar. Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.

    Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.

    Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i undre delen av ugnen
    i 175 grader i ca 35 minuter.

    Låt svalna på galler under bakduk. Bröden går bra att frysa :)

    Men jag gjorde dem utan specialvetemjölet, solrosfröna och vetekliet,
    för det fanns inget hemma. "Man tager vad man haver" fungerar mycket bra på detta recept. Man kan blanda ut mjölet med havregryn och rågsikt också, om man vill det. Ett tips är dock att inte överdosera morötterna, gjorde bullarna inte bara saftiga utan snudd på kletiga..

    Ha så kul & lycka till!! :)

Postat av: Julia
2011-02-22 / 09:28:55

Tack! Detta ska jag testa ikväll!


Postat av: Julia
2011-02-24 / 21:38:01

de blev jättegoda! :)


Postat av: Tess
2011-02-26 / 11:14:40

Hemgjort bröd, mmm :)


Kommentera här!
Namn:


E-Post: (Publiceras Ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Komma ihåg dig?