Sportlovsläger :)

Igår slocknade jag så fort jag la ner huvudet på kudden (trots att jag
hade lampan på). Att vara på läger är verkligen INTENSIVT. ENGAGERANDE.
Och ROLIGT. När man sitter där fyra på natten med ett barn som säger "jag
kan inte sova".. Kan livet ibland kännas väldigt komiskt, speciellt om barnet
inte ens försökt lägga sig i sängen... :)

Vad ska vi göra nu?
Bönelappar..    
Tjejerna mot killarna mot ledarna.. Gissa vem som vann?!!

Morotsbullar




Morotsbröd
  • 50 g (1 pkt) jäst för matbröd

  • 50 g smör

  • 5 dl vatten

  • 1,5 tsk salt

  • 1 dl vetekli

  • 1 dl solrosfrön

  • 0,5 dl linfrö

  • 4 dl rivna morötter

  • 3 dl grahamsmjöl

  • 6-8 dl vetemjöl special

    Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader.
    Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.

    Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare.
    Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl.

    Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.
    Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.

    Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och
    så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg.
    Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar. Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.

    Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.

    Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i undre delen av ugnen
    i 175 grader i ca 35 minuter.

    Låt svalna på galler under bakduk. Bröden går bra att frysa :)

    Men jag gjorde dem utan specialvetemjölet, solrosfröna och vetekliet,
    för det fanns inget hemma. "Man tager vad man haver" fungerar mycket bra på detta recept. Man kan blanda ut mjölet med havregryn och rågsikt också, om man vill det. Ett tips är dock att inte överdosera morötterna, gjorde bullarna inte bara saftiga utan snudd på kletiga..

    Ha så kul & lycka till!! :)

Onödig fakta..

..som är rolig när man är övertrött och borde gå och sova :)

Kan detta vara sant?!

Om du skriker i 8 år, 7 månader och 6 dagar har du producerat tillräckligt med
ljudenergi för att värma en kopp kaffe (Vem kommer på att göra en sådan studie?!)

Det är olagligt att äta apelsin i badkaret i Kalifornien.
Det är olagligt att sjunga offentligt i badräkt i Florida. 
Det är olagligt för grodor att kväka efter klockan 23 i Tennesse.
(Och vad bli straffet om de gör det ändå?)


Eller kolla in detta:
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/webbtv/det-kan-bli-brottsligt-att-fisa_5930853.svd

Jag fryser så in i märgen!


Kolla här.. Är -4C och blåser typ 10m/s det gör att det är lika kallt
som vid -14C !!!
Så lurad man blir då när det bara står -4C på termometern.
Så nu har jag täckisar på - Det behövs!!!

Fast jag såg på nyheterna att tågen inte går i norra norrland pga kylan,
så jag borde väl inte klaga..

Det finns överallt..

I naturen...

 

I vardagen..

Hjärtan!

Om man tittar riktigt noga ser man dem..

Däremot kanske det inte kom något med posten.
Men det betyder inte att ingen tänkt på dig..
För det finns NÅGON som ALLTID tänker på dig
och det är Gud!!

Och skulle jag gissa finns det nog fler än han som tänkt
men helt enkelt inte fått det att bli av :)
KRAM

Under luppen :)


Lightroom har sina fördelar.. Som de förinställda redigeringsmallarna.

Men ofta saknar jag specialeffekterna i photoshop..

Eller så har jag bara inte hittat dem än :)

Lillasysters banan-toffe paj :)

Banoffee-paj. Gillar namnet på denna paj. Får mig le (fråga inte varför.. för jag har inget
bra svar) Men den är god i varje fall!!


Pajdeg:

150g rumsvarmt smör

2msk socker

1 äggula

3dl rågsikt eller vetemjöl

 

Fyllning:

2 rullar centerchoklad

3 bananer

15-20 marshmallows

1 dl mjölk

2 dl grädde

chokladsås

 

Smörj en form 21 cm i diameter.

Rör smöret mjukt med sockret. Rör ner äggulan,

tillsätt mjölet och knåda snabbt ihop en deg.

Låt den vila kallt i 30min.

Tryck ut degen i formen och låt stå 30min kallt igen.

Nagga botten med en gaffel och grädda den i nedre

delen av ugnen i 200grader i ca 15min.

Lägg ut centerbitarna i botten och ställ den i ugnen

igen, låt chokladen smälta i 1 minut. Ta ut formen

och låt svalna helt.

 

Till fylllningen. Dela bananerna på längden och lägg

dem tätt i formen. Smält marshmallows med mjölk

på låg värme i en kastrull. Rör om hela tiden till dess

allt är smält. Ta av kastrullen från värmen och låt

svalna i ca 15min. Vispa grädden fluffig och blanda

ner hälften av grädden i marshmallowssmeten och

rör om till en jämn smet. Vänd ner resten av grädden

och häll det över bananerna i formen.

Ställ pajen kallt i ca 4 timmar eller över natten.

 

Garnera med chokladsås :)

Blev tvungen att testa om man kan ersätta mashmallows med skumtomtar när
de reade ut skumtomtar på ICA. Det kan man :) Men toppen blir rosa istället
för vit då.. Testade också att använda marabous chokladkaka med mangosmak
istället för center. Det funkade också.. men jag rekommenderar annan smak än
mango :) Tyvärr blev bilden som den vart.. Pajen smakar betydligt bättre
än den ser ut här !!! :)

Här stormar det..

.. och jag märker det inte ens.

Takpannor flyger av och folk har varit strömlösa...
Men snödropparna har jag hört om, att folk börjat se dem komma i trädgårdarna..

Man hör väl det man vill höra helt enkelt :)  ps. är faktiskt årets blommor från en klasskompis trädgård!!! :)

Har hört..

.. Jonas Helgesson för första gången i mitt liv. Ni vet han som skrivit "grabben i kuvösen brevid" och
"ha ett CP- bra liv". Han bryter verkligen ner fördomar bara med att stå på scenen. För muskelkontrollen
är kanske inte den bästa, men han har en briljant hjärna som skruvar till det uppmuntrande budskapet
riktigt roligt!! :)  En sak jag tar med mig från kvällen är denna kommentar "Ibland gör vi det vi INTE kan mycket viktigare än vad det är.. Frågan är: Vad gör du med DET DU KAN?"


Jonas hemsida
För att läsa om CPskador klicka här

Missa inte historien!

Vi läser bl.a. kyrkohistoria just nu.. Tyvärr kan jag inte säga att jag är stolt
över allt folk gjort och fortfarande gör i Guds namn. Men samtidigt kan jag
ju inte säga att jag är stolt över allt jag själv gjort heller..
Ändå är det något speciellt med historia. Det knyter liksom ihop säcken.
Att förstå hur de tänkte förr, hur vissa saker fortfarande lever kvar medan
andra har förändrats.
I vår bok står det.. "En god historieskrivning ger också ett nödvändigt
perspektiv på vår egen tid. Liksom föregående epoker är nuet flyktigt
och förgängligt, men just därför har vi att lära av tidigare generationers
erfarenhet, deras problem och försök till att lösa dem."

Tänk vad spännande det är.. Överallt runtomkring oss skrivs just nu
historia, din och min. Det finns så många berättlser att lära av!!

I höstas följde jag med Stefan och Marika och träffade deras föräldrar.
Marikas mamma visade lite av hennes släktforskning och Marika berättar
ibland spännande historier som hennes mamma hittat.. Stefans mamma
berättade också lite av deras historia och hade en gammal bok vi fick titta i..

Vet inte om ni kan tyda texten.. Står på danska om att älska sin man,
laga byxor och få rosor.. :)

Varför VITLÖK???

Jag vet inte varför jag gillar vitlök så mycket.. måste ju finnas något nyttigt med det!! 
Så jag blev tvungen att kolla nätet..

"Idag har vi lärt oss att vitlök förebygger plack i blodkärlen, förbättrar blodtrycket, minskar mängden farligt kolesterol, förebygger förkylning och hosta samt har effekt vid bronkit och astma."
länk

Låter ju bra..

Hoppsan.. det ska visst fungera smärtlindrande också!
"För smärtlindring krävs det mer, 2-4 g torkat vitlökspulver om dagen eller två stora färska klyftor. Tar du denna mängd tre gånger om dagen har du även möjlighet att lindra infektioner i luftvägarna."
länk


Vitlökens historia..
"Odlades i Asien flera tusen år före Kristi födelse och användes där både i matlagning och som medicin.
I det gamla Egypten fick slavarna vitlök att äta för att orka med pyramid- byggandet. (ops!)
I det antika Grekland och i Rom var vitlöken en av de främsta medicinalväxterna.
Och i Sverige rekommenderade Gustav Vasa soldaterna att äta vitlök för att klara epidemier
Senare kom vitlöken att nedvärderas i Sverige genom sin "stinkande, avskyvärda lukt".
I samband med ökat resande till bl a Medelhavsländerna har vitlöken idag åter blivit en uppskattad
matkrydda hos oss. Den blir också mer och mer accepterad inom dagens medicinska vetenskap."
länk

Men man ska ju inte tro allt man läser.. :) Gott är det i alla fall :)
Kram från "stinkis"

Chokladsås till mat ?!..

Är riktigt gott faktiskt!! Dessutom inte alltför svårt OCH påstås vara nyttigt :)


Fläskfilé och chokladsås, 4p

500g fläskfilé

6 dl kokt ris

chokladsås :)

sallad

gott bröd

 

Marinad till fläskfilén

2msk olja

1msk vinäger

1msk honung

½ chilifrukt (hackad)

 

Låt fläskfilén ligga i marinaden ca 1h. Bryn filén i lite smör.

Lägg i ugnsform. Stek klart i ugnen på 175°C ca 10-15min.

Låt vila i aluminiumfolie i 10min.

 

Chokladsås

1 scharlottenlök

2 vitlöksklyftor

1 tsk olja

½ chilifrukt (hackad)

1 msk tomatpure

4 dl buljong

1 msk rött matlagningsvin

20 g mörk choklad

salt

peppar

 

Hacka lök och pressa vitlök. Bryn i oljan.

Tillsätt övriga ingredienser. Koka i ca 5min.

Smaka av med salt och peppar.


Min faster med storfamilj var testlagare och provsmakare :) Fast detta var
frukostbilden, den andra blev så mörk..