Julgodis :)

Saffransbullar har ju en tendens att bli torra, men dessa är faktiskt riktigt bra. Och för att vara
riktigt på den säkra sidan kan man ju alltid frysa dem och "nybaka" dem i micron :)

Lussebullar
deg:

50 g 1 pkt jäst för söta degar

150 g smör

eller margarin

5 dl mjölk

1 burk à 250 g kesella (valfri fetthalt)

eller 1 st ägg

2 frp à 0,5 g saffran

1,5 dl strösocker

0,5 tsk salt

ca 17 dl vetemjöl

Pensling:

1 st ägg

Garnering:

russin

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en degbunke. 2. Smält fettet i en kastrull.
Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
3. Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet)
över jästen och rör tills den är upplöst.
4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt.
Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet
så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med
en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank.
Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att
rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt.
Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt.
Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
6. Pensla brödet med uppvispat ägg.
7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter.
(I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)
8. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.


Har ni inte provat chokladkanelmandar någon gång så borde ni!! Choklad
och kanel är riktigt gott ihop. De är lite pilliga att göra så enklast är att
köpa dem färdiga :) Bl.a. Granit säljer dem.

Kanelchoklad mandlar
ca 90 stycken, Tillagningstid: 50 min.

200 g mandlar, oskalade

50 g florsocker

1 1/2 tsk pressad citronsaft

1 tsk smör

400 g mörk choklad

1 dl kakao

2 tsk malen kanel

 

Sätt ugnen på 200 grader. Rosta mandeln i mitten av ugnen i cirka 8 minuter,
 rör om en gång under tiden och se upp så att de inte bränns. Lägg mandel i en
rostfri kastrull med florsocker och citronsaft och värm tills en ljus karamell
bildas runt mandeln. Rör om då och då med en träslev. Ta kastrullen från värmen
och rör i smöret så att mandlarna separeras. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper
 och dela mandlarna hastigt med hjälp av ett par gafflar innan karamellen stelnar.
Temperera chokladen (se ruta intill) och doppa mandlarna i den, låt stelna.
Doppa mandlarna en gång till i tempererad choklad. Sikta kakao och kanel på ett
fat och vänd mandlarna direkt i blandningen innan de stelnar. Förvara mandeln svalt
i burk med tättslutande lock.

De blev inte lika snygga som i affären.. men det ska väl synas att de
är hemgjorda :)

Kommentera här!
Namn:


E-Post: (Publiceras Ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:


Komma ihåg dig?